Chcete se naučit připravit SUSHI? Doporučujeme kulinářské KURZY!

Co je SUSHI?

Sushi se stalo trendem nejen v České republice, ale po celém světě. V každém větším městě dnes již nalezneme restaurace, které se zaměřují na přípravu Sushi a dalších japonských specialit.

Jazyková škola Light Point, s.r.o. se sídlem v Brně pro vás připravila kulinářské kurzy, ve kterých se naučíte správně připravit nejen tradiční japonský pokrm Sushi, ale i typická jídla pro rodinné sešlosti jako jsou

Harumaki (jarní rolky),

Gyó-za (japonské knedlíčky),

Sukiykai (japonské fondue) a

Okonomiyaki (japonské palačinky).

V průběhu kurzu se studenti dozvědí jak připravit pokrm, kde zakoupit suroviny k přípravě a společně s lektorkou Miyuki připravené jídlo sní u šálku japonského zeleného čaje.

Sushi (寿司)pochází z Japonska a má tisíciletou historii. Mnozí z vás si představí Sushi jako syrové rybí maso s rýží, nicméně v doslovném překladu slovo Sushi znamená kyselá rýže. Sushi je tedy vařená rýže ochucená octovou omáčkou.

Sushi se připravuje ze surovin jako jsou syrové ryby, krevety, chobotnice, sépie, zelenina a mnoho dalších (vajíčko, avokádo, okurek, bambus atd.).

Druhy Sushi

 Nigiri-sushi

Nigiri-sushi je rukou vytvarovaný váleček rýže, který je ozdoben plátkem syrové ryby, zeleniny, nebo vaječnou omeletou. Může být dodatečně ovinut také proužkem řasy „nori".

  

Temaki-sushi

Te (ruka), maki (rolovat) jsou kornoutky z mořské řasy „nori" plněné rýží a dalšími surovinami dle chuti. 

 

  

  

Maki-sushi

 Maki (rolovat) je rýže zabalená v mořské řase „nori" společně s rybou či jinou surovinou. Nejčastěji se jako náplň používá syrový tuňák a losos, je vhodné použít i jiné dary moře nebo zeleninu. Maki-sushi se dále rozlišují podle velikosti. Futomaki (průměr cca 4 cm, náplň se skládá z více surovin) a Hosomaki (průměr cca 2,5 cm, náplň se skládá pouze z jedné suroviny). Následně se maki-sushi „váleček" krájí na kolečka.

California-sushi

 California-sushi je v podstatě futomaki-sushi naruby. Rýže je tedy na povrchu, často je dochucována sezamovými semínky, kaviárem nebo petrželkou. Náplň a řasa „nori" je zamotána uprostřed rolky. California-sushi je často plněna surovinami pro Japonce ne příliš tradičními jako je majonéza, šunka, sýr apod.

  

Battleship-maki

Battleship (bitevní loď) je jedním z nejoblíbenějších Sushi připravovaných v Evropě, díky surovinám, které obsahuje. Rýže ve tvaru válečku se obalí proužkem řasy „nori" a ozdobí se salátem. Salát můžete připravit z tuňáka, kukuřice, avokáda a majonézy. V přípravě salátu se meze nekladou, můžete experimentovat dle libosti.

Dekorace Sushi

 Důležitou součástí přípravy Sushi je i jeho dekorace. Rozličné suroviny zaručují barevnou pestrost. Správná dekorace je umění, které vyžaduje mnoho let praxe. Sushi se podává na porcelánových podnosech, nejčastěji bílých a černých s japonskými motivy. Při slavnostních příležitostech se Sushi podává na dřevěných podnosech ve tvaru lodě (viz obrázek). Na podnosu se servírují všechny druhy Sushi dohromady.

Chcete se naučit připravit SUSHI nebo jiné tradiční japonské pokrmy doma pro vaše blízké či na oslavu narozenin? 

Chcete se naučit připravit SUSHI? Doporučujeme kulinářské KURZY!