Úspěšná ředitelka vzdělávací společnosti 1. VOX a profesorka na VŠE nám prozradila recept úspěšné ženy

Zajímavý rozhovor z paní ING. ZDENKOU VOSTROVSKOU, CSc., majitelkou vzdělávací společnosti 1. VOX a.s. a profesorkou na VŠE, nejen o trendech vzdělávání ...

Firma VOX působí na vzdělávacím trhu v různých právních formách již od roku 1990. Čím si vysvětlujete léta trvající zájem klientů o vzdělávání právě prostřednictvím Vaší společnosti?

Když se ptáte čím si to vysvětluji, ptáte se pravděpodobně po nějakém racionálním odůvodnění. Jenže VOX byl pro mě od počátku spíš emocionální než racionální záležitostí. A tím také po pravdě vysvětluji, proč o nás mají klienti celá ta léta zájem. Prostě do toho dáváme srdíčko a to se jednoduše pozná.

Chtít po Vás recept na úspěšné působení ve vzdělávání by bylo z konkurenčního hlediska asi bláhové. Přesto, nabízí Vaše společnost něco specifického, čím se odlišujete od svých konkurentů?

Myslím, že recept na úspěch ani zdaleka není nic tak tajemného, jak se to může jevit. Dokonce si myslím, že i velký úspěch je v dnešní době doslova „veřejně dostupný". Ale jako s každým receptem - záleží jen na každém jednotlivci, jestli se tím receptem bude řídit. Pokud chcete znát recept na úspěch ve vzdělávání - je úplně stejný jako pro jakýkoliv jiný obor:

  • Tu práci musíte milovat
  • Snažit se nepochybovat, i když někdy to může být hodně těžké
  • Nikdy neusnout na vavřínech. Neustále se ptát, jak by se to dalo udělat líp
  • A pak to prostě udělat!

Jak se daří Vaší společnosti vyrovnávat se s výkyvy poptávky např. v zakázkovém vzdělávání?

Možná to bude znít trochu zvláštně, ale ve VOXu jsme se nikdy nesnažili klienty nahánět. Prostě věříme, že když dáme to nejlepší, co můžeme, klienti se nás budou držet. Nemáme žádné speciální reklamní kampaně ani jiné zvláštní propagační akce - prostě školíme celé ty roky, jak nelépe umíme a klienti si to mezi sebou řeknou - krize nekrize.

Může být pro Vaši společnost zajímavá spolupráce s takovými internetovými portály, jako je evzdělávání.cz, jehož realizátorky patří k Vašim „žákyním"?

Každá nová spolupráce může vždycky přinášet nové podněty, nové nápady a vůbec člověka obohacuje - a to platí i pro vzdělávací společnost. Celé léta jsem se snažila otevírat dveře k jakékoliv spolupráci s dalšími lidmi. Nic co má být životaschopné, nelze udělat jen sám.

Podílí se 1. VOX a.s. také na vzdělávacích programech hrazených z ESF?

Ano. Díky těmto některým programům hrazených z ESF jsme měli možnost nabídnout naše služby i lidem, kteří by jinak o tomto druhu vzdělávání vůbec neuvažovali. Chápeme to, jako určitou formu osvěty a snažíme se tímto způsobem předat co nejvíc. Máme bohaté zkušenosti včetně předvstupních fondů EU, (osobně jsem řídila 4 naše projekty).

A závěrem jedna osobní otázka. Je těžké, paní ředitelko, skloubit roli úspěšné manažerky s běžnými povinnostmi dobře vypadající a udržované pracující ženy?

Pracující žena, to už je samo o sobě diagnóza - znamená to mít 10 rukou, 10 nohou a 4 oči - a zná to v dnešní době skoro každý z nás. Takže není třeba říkat, jak těžká nebo jak lehká úloha to je. Ale jedno doporučení pro zaneprázdněné ženy přeci jen mám: chovejte se k sobě tak, jak byste chtěli, aby se k vám chovali ostatní.

Úspěšná ředitelka vzdělávací společnosti 1. VOX a profesorka na VŠE nám prozradila recept úspěšné ženy

Doporučené kurzy