Zásady osobní, provozní hygieny – správná praxe ve stravovacích provozech
Základní informace
Kategorie:
Jazyk:
Organizátor:
Termín a místo
Aktuálně nejsou vypsány žádné termíny,
poptejte indiviuální termín.Poptat jiný termín
Popis kurzu
Cíle:
- Cílem semináře je shrnout podstatné znalosti v oblasti hygieny a připomenout či doplnit, co vše by měli pracovníci vědět a dodržovat, přičemž bude kladen důraz na příklady z praxe. Budou vysvětleny či připomenuty požadavky na pracovníky pracující ve stravovacích provozech, zásady osobní hygieny, zásady správné výrobní a hygienické praxe při přípravě pokrmů, základní informace o činitelích, kteří mohou způsobit onemocnění z potravin a o tom jak onemocněním předcházet. Informace získané na semináři mohou posloužit jako podklad pro školení pracovníků prováděná vlastními silami. Podstatné znalosti v oblasti hygieny budou shrnuty i s ohledem na prevenci přenosu COVID-19. Budou probrány možnosti zpřísnění pravidel osobní a provozní hygieny (význam, dopad do praxe) v souvislosti s COVID-19.
- Seminář je určen všem, kteří se chtějí o požadavcích hygienického minima dozvědět více, ale i těm, kteří si chtějí danou problematiku osvěžit nebo zopakovat. Seminář je určen pro provozovatele i pracovníky stravovacích provozů (nebude řešena specifická problematika výrobců a prodejců potravin).
- • bezpečnost potravin (základní pojmy, platná legislativa a požadavky),
- • smysl správné hygieny, obecné zásady bezpečné manipulace s potravinami a pokrmy,
- • požadavky na pracovníky pracující ve stravovacích provozech (zdravotní stav, znalosti a školení, osobní hygiena),
- • nebezpečí z potravin (biologická, fyzikální a chemická; jaké potraviny jsou rizikové),
- • onemocnění z potravin a jak jim předcházet (prevence kontaminace potravin mikroorganismy, cizími předměty, chemikáliemi; podmínky rozmnožování mikroorganismů),
- • správná výrobní praxe (zásady bezpečné manipulace při přípravě pokrmů – příjem, skladování, příprava, výdej; teplotní řetězec; alergeny; akrylamid),
- • správná hygienická praxe (sanitace, zásady ochrany provozu proti škůdcům, odpady),
- • opatření v souvislosti s COVID-19,
- • konkrétní příklady nedostatků z praxe.
- Odpovědi na dotazy.
- Samozřejmostí je občerstvení, podkladové materiály a osvědčení o absolvování pro každého účastníka.
Chcete se na něco k danému kurzu zeptat?
Zeptejte se nás. Vše Vám zodpovíme.