Poradce pro výživu
Základní informace
Kategorie:
Jazyk:
Organizátor:
Detail kurzu na stránce organizatora:
Termín a místo
Aktuálně nejsou vypsány žádné termíny,
poptejte indiviuální termín.Poptat jiný termín
Popis kurzu
Kurz je určen pro všechny, kteří se zajímají o zdravý životní styl, dietologii, oblast výživy včetně poradenství a chtějí v této oblasti získat nové znalosti a zkušenosti. V praxi jej využije jak široká veřejnost, tak i fitness trenéři, sportovci, maséři, fyzioterapeuté, wellness poradci a pracovníci v oblasti zdravotnictví (nutriční terapeut, farmaceutický asistent, všeobecná sestra).
Součástí kurzu je praxe ve výživové poradně, kterou Vám zajistí naše společnost, dále pak praktické procvičování v nutričních počítačových programech a tvorba projektu.
Profil absolventa: Absolvent získá znalosti a praxi ve výživovém poradenství; bude znát význam živin v poživatinách, význam vody pro organismus a význam pitného režimu; bude umět popsat trávící soustavu a jednotlivé somatotypy; bude se orientovat v základním složení potravin a jejich výrobě a v legislativě. Seznámí se s hygienou potravin, výživovými dávkami. Bude znát specifika výživy některých subpopulací (těhotné ženy, sportovci, senioři), dietní stravovací režimy a racionální výživy. Bude umět definovat alternativní výživové směry a současné dietní trendy. Dále bude znát diagnostické metody ve výživě, problematiku intoxikace a detoxikace. V neposlední řadě pronikne do problematiky sestavování individuálních jídelních plánů, navrhování nutričních potřeb pro jednotlivce a zvládne propočítat energetickou a biologickou hodnotu jídelních lístků, vyhodnotit propočet a navrhnout nová stravovací doporučení.
Kurz je možné získat ZDARMA přes Úřad práce v rámci Zvolené rekvalifikace.
Obsahová náplň:
- Historie výživy v průběhu vývoje lidstva
- Vliv výživy na zdraví a vývoj člověka, výživové nároky v průběhu života
- Rozdělení živin (makroživiny, mikroživiny, seminutrienty, nenutriční komponenty výživy)
- Tuky (chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje)
- Sacharidy (chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje)
- Bílkoviny (chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje)
- Vitamíny (dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky)
- Minerální látky (dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky)
- Trávící soustava (funkce buňky, buněčná membrána, organely, mitochondrie, amorfologie, funkce TS, poruchy)
- Hormonální signalizace (regulační procesy probíhající v trávící soustavě ajejich řízení hormony)
- Metabolismus (principy proměny živin na energii, transport živin, anabolismus, katabolismus)
- Metabolismus tuků
- Metabolismus sacharidů
- Metabolismus bílkovin
- Voda a pitný režim
- Výživové dávky a doporučení (DDD, RDI, potravinové pyramidy)
- Suplementy (dělení, funkce, interakce, opodstatnění využití)
- Somatotypy (charakteristika, měření, složení svalové tkáně, držení těla)
- Technologie potravin (výroba a složení základních potravin, nutriční hodnota, hygiena potravin, legislativa)
- Kulinářské úpravy potravin (vhodné, nevhodné, PAU, akrylamid)
- Etikety na potravinách
- Aditiva v potravinách "éčka" (rozdělení, funkce, mýty a fakta)
- Specifika výživy některých subpopulací
- Dietní stravovací režimy, omezení při některých onemocněních (dna, hypertenze, Crohnova nemoc)
- Psychika a výživa
- Intoxikace a detoxikace organismu (příčiny, zdroje, stupně)
- Zásady racionální výživy
- Alternativní výživové směry (makrobiotika, vegetariánství, veganství, RAW)
- Současné dietní trendy (paleo, low carb)
- Stravování v nestandardních situacích
- Hodnocení stavu výživy klienta (zhodnocení tělesného složení, výpočet BMR, antropometrie)
- Diagnostické metody ve výživě (analýza DNA, vyšetření z kapky krve, oční duhovky, biochemie krve)
- Práce s klientem
- Nutriční SW dostupné pro VP o klienty
- Stravovací plán
- Praxe
Uplatnění:
nezávislý poradce pro výživu, osobní poradce v maserských salónech, fitcentrech, regeneračních, relaxačních nebo wellness střediscích, osobní poradce sportovců a manažerů, poradce v obezitologické poradně, osobní poradce při snižování nadváhy, poradce pro zvláštní výživu, prodejce potravinových doplňků, doplňků stravy nebo zvláštní výživy, sestavování jídelníčků různým klientům, zaměstnanec v restauracích a jídelnách, kde se připravují jídelníčky
Chcete se na něco k danému kurzu zeptat?
Zeptejte se nás. Vše Vám zodpovíme.