Personalistou v ekonomické krizi

Ekonomické problémy způsobené celosvětovou finanční krizí se přehouply do druhého roku své existence. Pokud by si někdo myslel, že jeho se tato situace nemůže dotknout, tak dnes už je více než jasné, že jsme do rybníčku s blátivým dnem zapadli všichni až po kolena. Život totiž není o tom, jak se daří mně samotnému, ale velice citilivě nás ovlivňují i úspěchy či prohry našeho nejbližšího okolí.

Své o tom zcela jistě vědí například personalisté nejrůznějších firem. Oni sami totiž nepatří mezi ty bezprostředně ohrožené, protože firma si je zpravidla drží - v tom nejhorším případě - až do svého zániku. Někdo přeci musí zajistit agendu kolem výpovědí a hromadného propouštění ostatních...

I personalisté firem, které jsou na tom relativně dobře, nemají na růžích ustláno. I když přijímání nových zaměstnaců stagnuje, o to složitější je vybrat toho jediného správného kandidáta na obsazovanou pozici. Proč? Protože na každou nabídku se hlásí enormní počet ne vždy vhodných uchazečů. Najít si nové zaměstnání je dnes cosi jako adrenalinový sport. Zájemci už nevybírají potencionální zaměstnavatele podle zvolených kritérií, ale berou útokem každého, kdo jen naznačí možnost zaměstnání. A z takového "chumlu" vybrat toho nejlepšího není vůbec jednoduché. Navíc je pak jedna radostná novina ve formě sdělení o přijetí zákonitě následována desítkami zpráv o odmítnutí těch neúspěšných.

Proto mezi základní schopnosti dobrého personalisty musí v současné době patřit hlavně psychická odolnost a profesionální přístup. Jinak by mohli sami personalisté brzy skončit jako klienti úřadu práce nebo v čekárně psychiatrického zařízení.

Personalistou v ekonomické krizi

Doporučené kurzy