Počítačová gramotnost v každém věku, aneb když se chce, tak to jde.

Trápí Vás, že nezvládnete využívat počítač k zabezpečení svých denních potřeb? Nikdy není pozdě začít s tím něco dělat. Inspirujte se v našem rozhovoru s Petrem Novákem ...

Na začátek nám prosím řekněte pár slov o Vás a Vaší firmě.

Jmenuji se Petr Novák a vzděláním v „počítačové gramotnosti“ se zabývám již třicet let. V posledních dvaceti letech jsem též jednatelem společnosti COMPUTER HELP, která se počítači zabývá již od roku 1993. V době vzniku byla naše hlavní činnost výuka používání programů pro běžnou kancelářskou agendu. V současné době se zabýváme i dalšími „počítačovými“ činnostmi, jako jsou například: správa počítačových sítí, prodej hardware, prodej software a problematika jeho licencování, vývoj a tvorba webových aplikací. Zjednodušeně řečeno tedy vším, co v současné době s výpočetní technikou souvisí.

Co to vůbec znamená být počítačově gramotný?

Počítačově gramotným je člověk, který je schopen využívat počítač k zabezpečení svých potřeb v dnešní společnosti. Což ovšem, vzhledem k rozdílným potřebám různých skupin lidí, ať už je rozdělujeme jakkoliv, představuje i velmi rozdílné „počítačové dovednosti“. Počítačová gramotnost třicetiletého člověka tak představuje něco jiného, než to samé pro člověka o generaci staršího.

Jaká věková kategorie je dle Vašeho názoru nejvíce vzdělaná v této oblasti?

V současné době jsou nejvíce gramotnou skupinou lidé mezi 18 až 40 ti lety. Dle mého názoru je tomu především proto, že jsou to zejména ti, kteří osobní počítač (společně s další elektronikou) používají denně neboť je to nedílná součást jejich práce. Neodpustím si poznámku, že se jedná o gramotnost počítačovou. Obecná gramotnost denním používáním počítače (zejména společně s další elektronikou) bohužel spíše ubývá.

Co tedy věková skupina nad 40 let? Jak bychom ji mohli pomoci, aby se více zapojila do práce s počítačem?

Přes předešlou skeptickou poznámku si myslím, že potřeba počítačové gramotnosti bude narůstat! A to zejména u starších lidí, dnešních 40+. Počet potřeb zabezpečovaných pomocí počítače bude stoupat a dnes standardní způsoby jejich zajištění v budoucnu zcela zaniknou. Dnešní důchodce je dnes ještě zcela běžně obsloužen v bance na přepážce, najde čas, kdy mu jede autobus, na jízdním řádu vyvěšeném v papírové podobě na zastávce nebo si může koupit cokoliv v obchodě za papírové peníze. Za takových deset let již většina těchto možností velmi pravděpodobně zanikne. „Příští důchodce“ si výše uvedené bude muset umět „obstarat“ na počítači.

Co se týče té pomoci s prací na počítači. Záleží samozřejmě na tom, jak se k tomu daný jedinec postaví. Jsou lidé, kteří preferují samouku a dostačující gramotnosti nabydou vlastními silami. Já osobně jsem přesvědčen, že takto schopných je minimum!! Abych nemohl být za toto tvrzení v budoucnu trestán, vzhledem k připravované novele paragrafu o hanobení jakékoliv skupiny definované společenským statutem, připomínám, že vycházím z vlastní zkušenosti. Letos mi bude 60 let, a hanobím-li tak skupinu „příštích důchodců“, hanobím i sám sebe, což doufám trestné není. Těžko lze sám sebe podněcovat k nenávisti nebo snad dokonce k násilí.

Pro nás ostatní existují různá školení i semináře. Ty jsou a snad i za deset let budou, pořádané také naší společností. V rámci naší snahy vyhovět všem věkovým kategoriím, nabízí naše školící oddělení nadstandardní péči. Pro více informací o výuce včetně termínů a cen navštivte naše internetové stránky (www.computerhelp.cz).

To je skvělé, máte tedy nějaké rady nebo užitečné tipy právě pro lidi, kteří mají strach či obavu z těchto znalostí?

Těmto strachujícím bych vzkázal, že nikdy není pozdě se vzděláváním začít. I na první pohled složité věci mohou být jednoduché. A navíc vám počítačová gramotnost v konečném důsledku může usnadnit život v mnoha směrech. A opět z vlastní zkušenosti dodávám. Buďme i v budoucnu soběstační a nenechme se od toho odradit.

Na závěr mi prozraďte, kolik může zabrat času a jak finančně náročná je oblast IT vzdělávání?

Myslíte, jako jestli dřív umřu, než se naučím pracovat s Windows 10? Toho bych se nebál, jako důchodce budu mít času dost. Ale vážněji. Většina dnes používaných programů je tzv. „uživatelsky přítulná“, což se dá vyložit třeba jako jednoduchá v ovládání a porozumění. A ani těch finančních nároků bych se nebál. Cenu si můžete najít na našem webu. A ten kdo neví, co je to ten web, tak ten by měl nějaký základní kurz opravdu absolvovat

Děkuji Vám za rozhovor a přeji mnoho spokojených žáků

Já děkuji Vám a přeji mnoho spokojených čtenářů.

Petra Dostálová

Počítačová gramotnost v každém věku, aneb když se chce, tak to jde.

Doporučené kurzy