Přemýšlíte, jaký další cizí jazyk studovat? Co třeba čínština?

Co je dobré o čínštině vědět ještě před tím, než se do toho pustíte?

(Ideálně s profesionály, samostudium je v pro první krůčky v čínštině značně nevhodné, hned zjistíte proč). Čínské písmo, tedy ty elegantní čínské znaky se skládají z osmi základních tahů. Existují jednoduchá pravidla, jak čínské znaky psát. Brzy poznáte, že je nesmírně důležité dodržovat správné pořadí tahů, a to především proto, aby vaše znaky byly krásné na pohled a abyste si přivykli jejich správnému psaní. A až proniknete více do hlubin čínských znaků, zjistíte, že většina čínských znaků v sobě ukrývá určitou logiku, což často souvisí s jejich dlouhým vývojem.

 studium čínštiny

A jak je to se zvukem čínštiny?

Čínština má čtyři tóny - rovný, stoupající, hluboký a klesající. Tón je nedílnou součástí každé slabiky a co je naprosto zásadní - změníme-li tón, změníme také význam slabiky. Proto je ideální začít studovat čínštinu s kvalifikovaným lektorem čínštiny, jinak riskujete třeba takovouto záměnu (a to budeme hovořit jen o jedné jediné slabice): shi (v 1. tónu) - ztratit; shí (v 2. tónu) - deset; shi (v 3. tónu) - dějiny; shi (v 4. tónu) - být. K tomu ještě přidejme fakt, že existují slabiky bez tónu, s tzv. nulovým tónem.

Kromě tónů je v první fázi studia naprosto nezbytné naučit se správně čínské fonetice. Všichni víme, že čínština zní tak trochu jinak v porovnání s evropskými jazyky, na které je naše ucho přivyklé. A opět by se nám mohlo snadno stát, že drobnou záměnou hlásek (tedy drobnou pro nás, nikoli pro čínské ucho) se budeme dožadovat něčeho úplně jiného, než byl náš záměr. To vše je ale jen otázka trošky cviku. Až tuto dovednost získáte, budete se jen dobře bavit, až opět v televizi nebo rádiu uslyšíte pokusy některého z moderátorů vyslovit čínské jméno.

Čínská gramatika?

Po prvních vyčerpávajících krocích ale s úlevou zjistíte, že zatímco s fonetikou a písmem jste možná trošku bojovali, s čínskou gramatikou budete v lepším vztahu. Je totiž vcelku jednoduchá a určitě vás nebude zatěžovat desítkami časů sloves jako např. angličtina nebo francouzština. Naopak, čínská gramatika je tak prostá, že budete po zkušenostech s evropskými jazyky pátrat po kvalifikovaných poučkách a gramatických expertizách. Z větší části brzy přijdete na to, že základem tohoto krásného jazyka je slovosled ve větě a několik gramatických partikulí.

Věříme, že i vás čínština nadchne a budete z hodin odcházet potěšení a obohacení.

Víte, že čínsky se plánuje učit už i ruský prezident Dmitrij Medvěděv? Začněte také!

Přemýšlíte, jaký další cizí jazyk studovat? Co třeba čínština?