Co všechno můžete dělat, abyste udrželi svůj mozek v kondici?

Náš mozek přirozeně stárne a degeneruje. V pozdějším věku zapomínáme, zhoršuje se naše pozornost i paměť. Všechny tyto projevy představují signály, že náš mozek už zkrátka nepracuje tak, jak by měl. Naštěstí však existuje docela dost možností, jak toto naše řídící centrum udržet v kondici.

Vyhnout se stereotypu

Pokud jsou vaše dny jako přes kopírák, představuje to pro mozek tu nejhorší situaci. A přitom stačí drobné změny – zkuste si dát jinou snídani, vyčistit si zuby druhou rukou, cestu v autě vyměnit za cestu v MHD a čtěte např. knihu, místo výtahu použijte schody. Zapojíte tak jinou část mozku a nervové buňky se budou učit něco nového.

Mít více pohybu

Pro fungování mozku má fyzická aktivita velký přínos. Sport navíc aktivuje mozkové buňky, podporuje paměť, kognitivní funkce a také schopnost učit se. Pokuste se také vyhnout nekonečnému sezení v práci a doma. Pokud se snažíte cvičit každý den alespoň 30 minut, je to určitě skvělý přínos.

Učit se a číst

Učit se můžete v každém věku, záleží jen na vás. Můžete se učit jazyky, rozšířit své obzory v nových oblastech, učit se ovládat nové technologie. Pravidelným čtením si navíc rozšíříte i slovní zásobu.

Být kreativní

Kreativní činnosti jako například kreslení nebo hraní na hudební nástroj vás udržuje také v kondici. Můžete si najít různé kurzy nebo se tomu věnovat sám. Podle výzkumů budete mít váš mozek v lepší kondici než lidé, kteří žádnou tvořivou činnost neprovozují.

Dodržovat zdravou životosprávu

Můžete se snažit cvičit váš mozek každý den, ale pokud nebudete myslet na to, že potřebujete i čas na oddych, nedojde k tomu správnému efektu. Myslete tedy i na dostatečný spánek a zdravou stravu. Dostatek spánku (uvádí se, že je potřeba 8 hodin) je pro správnou činnost zásadní. Významně to ovlivní i stav paměti, schopnost kreativity či regulaci emocí.


Nejlepší možnost na poli nebankovních půjček!

Půjčka COFIDIS se zcela přizpůsobí Vám – zájmy klienta jsou na prvním místě.

S online půjčkou navíc obdržíte peníze do 24 hodin!



Co všechno můžete dělat, abyste udrželi svůj mozek v kondici?