Staňte se mistry v Excelu

Excelujte v Excelu 

Microsoft Excel představuje pro mnoho lidí nepřekonatelnou výzvu. Popravdě není příliš intuitivní. K tomu, abyste se v něm naučili pracovat, potřebujete příručku nebo kurz. Ale když do toho půjdete, zjistíte, že dokonce i Excel může být „user friendly". Výrazně vám zjednoduší práci s velkým množstvím dat.

Pravděpodobně už umíte používat základní funkce SUM, AVERAGE, COUNT, MAX, MIN. Pravděpodobně už víte, jak seřadit data podle abecedy od A do Z. Pravděpodobně už jste se naučili i zamykat buňky před kolegy, kteří mají smysl pro humor a v minulosti už vám vaše tabulky párkrát „vylepšili". Ale co dál dokáže Excel?

Kontingenční tabulky

Pokud zpracováváte velké množství dat, často potřebujete vytvořit souhrnnou tabulku. Do tvorby takové tabulky se můžete pustit sami s použitím funkcí, nebo si můžete zjednodušit život s nástrojem KONTINGENČNÍ TABULKA.

Kontingenční tabulka je výkonný nástroj pro analýzu dat. Umožňuje rychle vytvořit souhrnný náhled na data. Lze ji rychle přetvářet a nahlížet tak na data z různých úhlů. Kontingenční tabulka vám poskytne nový pohled na data, z něhož získáte informace, které v původních datech nevidíte. Můžete tak datům lépe porozumět.

Vytvořená kontingenční tabulka je navíc stále propojená s původním zdrojem dat a každá změna v tomto zdroji dat se tak promítá i do kontingenční tabulky.

Schopnost pracovat s kontingenčními tabulkami je velkou výhodou. A není to nic složitého. Vyzkoušejte si to prakticky v kurzu Microsoft Excel 2016 pro středně pokročilé.

Výsledné tabulky většinou prezentujete, a proto musí být přehledné po vizuální stránce. Můžete si vybrat z nepřeberného množství nejrůznějších grafů.

Kontingenční grafy

Kontingenční graf slouží ke grafickému prezentování dat z kontingenční tabulky. Jedná se o efektivní nástroj pro vizualizaci dat. Graf je s tabulkou propojen, takže každá změna kontingenční tabulky se okamžitě promítne také do kontingenčního grafu.

Když se naučíte využívat pokročilé funkce v Excelu, zásadně vám to změní život.

Chcete uložit změny? ;)

Staňte se mistry v Excelu

Doporučené kurzy