Zajímá Vás, jak odhalit potenciál u Vašeho dítěte

Inteligence našich dětí – můžeme ji ovlivnit? Sice jsme to tak nějak tušily (my ženy), ale teď už to máme i vědecky podloženo: inteligence u dětí je geneticky ovlivněná matkou. Inteligence je totiž řízená chromozomem X a ten mají ženy dva, zatímco muži pouze jeden. Inteligence navíc patří mezi podmíněné geny, které se aktivují jen v případě, že pocházejí od matky, nikoliv od otce.

Tatínkové ale nemusí zoufat. Vědci odhadují, že genetikou je podmíněno jen 40-60% inteligence. Zbývající podíl intelektu významně ovlivňuje výživa dítěte, prostředí, v němž vyrůstá, a situace, které během prvních deseti let života dítě řeší. A bez stimulujících faktorů se potenciál nemusí naplno rozvinout. Kromě tohostudie potvrdily, že inteligence se rozvíjí mnohem lépe, pokud má dítě s matkou silné citové pouto a jeho emoční potřeby jsou dostatečně naplněny. Když totiž malý človíček zažívá pocit bezpečí a lásky, může se bezstarostně pustit do objevování světa.

Ale ono je to s tou inteligencí ještě mnohem zajímavější. Dosud je prokázáno osm druhů inteligence. Vaše dítě je bezpochyby bystré a inteligentní. Jak jinak! Všechny děti jsou totiž takové. I když každé trochu jiným způsobem. Teorii mnohočetné inteligence popsal americký profesor Howard Gardner z Harvardu již v roce 1983. Definoval celkem osm typů inteligence (jazykovou, matematicko-logickou, hudební, prostorovou, pohybovou, interpersonální, intrapersonální a přírodní). Studie naznačují, že brzy bude potvrzena ještě inteligence devátá, tzv. existenciální.

A víte, co je na celé teorii nejkrásnější? Že my všichni máme všechny druhy inteligence, avšak v různém poměru. Každý člověk disponuje unikátní kombinací vloh a předpokladů, které může dále rozvíjet. O tom, která inteligence převládne, rozhoduje nejrozvinutější část mozku.

Poznání jednotlivých druhů inteligence nám otevírá spoustu nových příležitostí a současně nás osvobozuje od předsudku, že “chytrý” je pouze ten, kdo oplývá “klasickou”, tedy matematicko-logickou inteligencí. Je zajímavé, že inteligenční kvocient (IQ) se na úspěšnosti člověka podílí pouze dvaceti procenty. Úspěšní manažeři našeho světa mají však vysoký podíl interpersonální a intrapersonální inteligence. 

Díky tomu umí výborně komunikovat a vyjednávat, ale také dobře vyhodnotit své vlastní schopnosti a stanovit si reálné cíle. Pohybovou inteligenci byste asi čekali u sportovců a tanečníků, ale možná vás překvapí, že ji využívají také herci, sochaři, chirurgové nebo zubaři. Hudební inteligenci, která se projevuje již bezprostředně po narození, lidé od pradávna využívali k předávání vědomostí z generace na generaci. 

I dnes nám hudební chytrost může být užitečná z mnoha důvodů. Hudba je nejen nástrojem pro komunikaci a relaxaci, ale také nám pomáhá zlepšit soustředění a učení. Dobrá zpráva je, že většina druhů inteligence se dá poměrně snadno rozeznat a testovat, navíc všechny vlohy lze rozvíjet.

Zajímá vás, jak na to? Přihlašte se na kurz Jak poznat a rozvíjet inteligenci u dětí! Na kurzu o inteligenci u dětí se dozvíte, jak konkrétní vlohy rozeznat, jak díky talentu můžeme rozvíjet další schopnosti a hlavně, naučíte se vidět své děti jako originální bytosti, které si zaslouží Vaši podporu v tom, co je baví. Protože když se budou moci věnovat tomu, co jim jde a co dělají rádi, budou z nich úspěšní lidé, kteří si umí splnit svoje sny. A to už zato stojí, co myslíte? ;-)

Autorka článku: Dita Hrudová

Zajímá Vás, jak odhalit potenciál u Vašeho dítěte