Proč pít zelený čaj

Zelený čaj v pitném režimu.

Letní měsíce jsou obdobím, kdy se ve zvýšené míře zabýváme otázkou pitného režimu. Nutno poznamenat, že nelogicky, jelikož správný pitný režim je celoroční nutností. Ale dobře, lze pochopit, že v létě máme větší žízeň, nemluvě o tom, že při vysokých teplotách je nezbytné denní dávku přijímaných tekutin výrazně navýšit.

Už jsem psal, že při hodnocení (a při doporučování) pitného režimu je třeba vycházet ze tří otázek:

  1. Kolik pít
  2. Kdy pít
  3. Co pít

Dnes bych chtěl zaměřit Vaši pozornost do oblasti „co pít“.  Hned úvodem uvádím, že za reklamu, kdy do sklenice padají kostky ledu a ty se pak zalijí Coca Colou bych trestal, protože to je z hlediska fyziologického naprostý nesmysl. Nebudu se rozepisovat o tom, jaký tělo u toho zažívá šok a jak se u pití takového nápoje doslova trápí. Pití slazených a chlazených nápojů, to skutečně není ta správná cesta. Co tedy pít? Jednoznačně vodu a to ideálně v teplotě našeho těla, v nejhorším v teplotě pokojové. Za to Vás Vaše tělo bude blahořečit. Ale nemusí to být nutně pouze a jen čistá voda. Můžete si jí ochutit plátky citronu, snítkou máty, nebo do ní nasypat nasekané čerstvé ovoce – taky s mátou, nebo si uvařit jakýkoliv bylinkový čaj a nechat jej vychladnout.

            Jedním z nejoblíbenějších čajů je celosvětově čaj zelený a získal si velkou oblibu už i u nás. Mimo to, že velmi dobře hasí pocit žízně, má i celou řadu dalších prokazatelně skvělých vlastností, jimiž prospívá našemu zdraví. To však neznamená, že bychom měli celou denní potřebu tekutin proto pokrývat pitím zeleného čaje. Pojďme se podívat na jeho pozitivní vlivy na naše zdraví, ale zároveň i na rizika, která sebou může přinést jeho nadměrná konzumace. Ne nadarmo se říká, že i dobrého mnoho škodí.

Blahodárné účinky zeleného čaje

Obsahuje silné antioxidanty zvané katechiny, které pomáhají v ochraně před rakovinou. Několik klinických studií naznačuje, že lidé, kteří pravidelně pijí zelený čaj mají podstatně nižší riziko, že některými druhy rakoviny než lidé, kteří zelený čaj nepijí. Mezi druhy rakoviny, před kterými chrání zelený čaj patří například rakovina prostaty nebo rakovina prsu, což jsou dvě z nejčastějších druhů rakoviny u mužů a žen. Některé další studie navíc naznačují, že zelený čaj snižuje riziko onemocnění diabetem druhého typu a též riziko kardiovaskulárních chorob.

Pití zeleného čaje pomáhá při hubnutí. Zelený čaj je také bohatým zdrojem kofeinu a katechinů, které zlepšují spalování tuků a zrychlují báš metabolismus. Studie naznačují, že díky pití zeleného čaje můžete spálit za den o 314 – 418 kJ více. I když to vypadá jako velmi malé množství, z dlouhodobého hlediska to podstatnou měrou pomáhá při hubnutí.

Dalšími výhodami pití zeleného čaje jsou posílení funkce imunitního systému, zlepšení funkce mozku, zlepšení zdraví zubů a snížení rizika artritidy, Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci

Kolik se doporučuje denně vypít zeleného čaje ? 

Některé studie naznačují, že léčivé účinky zeleného čaje se v plné míře projeví již při vypití jednoho šálku denně, zatímco jiné studie za optimální denní množství zeleného čaje považují dva až pět šálků. Jelikož zelený čaj snižuje riziko vzniku řady onemocnění a optimální denní množství, které bychom měli vypít, závisí na tom, o jakou nemoc se jedná. 

  • Rakovina dutiny ústní:jedna velká observační (pozorovací) studie naznačuje, že ženy které denně pijí tři až čtyři šálky zeleného čaje, mají nejnižší riziko, že onemocní rakovinou dutiny ústní.
  • Rakovina prostaty:jedna velká observační studie zjistila, že muži, kteří denně pijí pět a více šálků zeleného čaje mají nižší riziko, že onemocní rakovinou prostaty než muži, kteří pijí méně než jeden šálek zeleného čaje denně.
  • Rakovina žaludku:další velká observační studie naznačuje, že ženy, které denně pijí pět a více šálků zeleného čaje, mají nižší riziko, že onemocní rakovinou žaludku.
  • Rakovina prsu: dvě observační studie naznačují, že ženy, které denně pijí tři a více šálků zeleného čaje mají nižší riziko, že onemocní rakovinou prsu.
  • Rakovina slinivky:jedna observační studie potvrdila, že pité pěti a více šálků zeleného čaje denně snižuje riziko onemocnění rakovinou slinivky.
  • Diabetes:jedna retrospektivní observační studie potvrdila, že lidé, kteří denně pijí šest a více šálků zelného čaje mají o 33 % nižší riziko, že onemocní diabetem druhého typu, oproti lidem, kteří pijí méně než jeden šálek zeleného čaje týdně.
  • Kardiovaskulární onemocnění:analýza devíti studií naznačuje, že lidé, kteří denně pijí jeden až tři šálky zeleného čaje, mají nižší riziko, že onemocní infarktem myokardu nebo cévní mozkovou příhodu, oproti těm, kteří pijí méně než jeden šálek zeleného čaje denně.

Na základě shora uvedených studií lze konstatovat, že doporučená (optimální) dávka zeleného čaje je tři až pět šálků denně. Je důležité poznamenat, že některé studie nezjistily žádnou spojitost mezi pitím zeleného čaje a rizikem vzniku shora uvedených onemocnění, takže účinky zeleného čaje se mohou velmi lišit případ od případu. Nicméně lze konstatovat, že lidé, kteří pijí zelený čaj, se obecně těší lepšímu zdraví než ti, kdo zelený čaj nepijí vůbec.

Možné nežádoucí účinky pití zeleného čaje

Blahodárné účinky kofeinu a katechinů ze zeleného čaje na lidské zdraví jsou velmi dobře známé, ale tyto látky mohou u některých lidí vyvolat také nežádoucí účinky, zejména pokud je konzumujeme ve velkém množství.

Účinky kofeinu

Konzumace nadměrného množství kofeinu může vyvolat pocity úzkosti, narušit spánek nebo způsobit zažívací potíže či bolesti hlavy. V těhotenství může konzumace velkého množství kofeinu zvýšit riziko vrozených vad nebo potratu. Na základě aktuálních vědeckých poznatků by maximální denní dávka kofeinu neměla překročit 300 mg. Tato hranice platí i pro těhotné a kojící matky, nicméně pro klid duše raději v těhotenství nepřekračujte denní dávku kofeinu 200 mg. Nicméně analýza více než 400 studií zjistila, že u dospělých osob, které konzumovaly až 400 mg kofeinu denně nezjistila žádné nežádoucí účinky. Množství kofeinu v jednom šálku zeleného čaje závisí na množství čajových lístků, které na přípravu použijete a také na době louhování. Jedna studie zjistila, že obsah kofeinu v 1 gramu zeleného čaje se pohybuje 11 - 20 mg. 

Do jednoho šálku zeleného čaje (240 ml) se obvykle dává 1 polévková lžíce (2 gramy) zeleného čaje a zalije se vodou. V jednom 240 ml šálku zeleného čaje tak najdeme zhruba 22 - 40 mg kofeinu.

Katechiny mohou negativně ovlivnit vstřebávání železa

Katechiny obsažené v zeleném čaji mohou negativně působit na vstřebávání železa z potravy. Nadměrná konzumace katechinů může dokonce vést k sideropenické anémii (anémie z nedostatku železa). Zatímco u většiny zdravých osob není nutné nějak regulovat množství vypitého zeleného čaje u lidí, kteří trpí nedostatkem železa je nutné přijmout určitá opatření a pít zelený čaj mezi jídly a po vypití šálku zeleného čaje nejíst alespoň jednu hodinu. Batolata, malé děti, těhotné a menstruující ženy a osoby, které trpí vnitřním krvácením nebo jsou na dialýze mají zvýšené riziko nedostatku železa. Katechiny obsažené v zeleném čaji také interagují s řadou léčiv a snižují jejich účinnost. Studie například naznačují, že zelený čaj může snižovat účinnost některých léků na léčbu vysokého krevního tlaku. Pití zeleného čaje také snižuje účinnost některých léčiv užívaných k léčbě deprese a úzkosti. Největší toxické účinky mají doplňky stravy se zeleným čajem, protože ty obsahují mnohem více katechinů než samotné čajové lístky. 

Autor: Ing. Vladimír Klescht (vedoucí lektor Institutu zdravého života) - upraveno podle Michal Vilímovský, Medlicker.com

Proč pít zelený čaj

Doporučené kurzy